piątek, 12 czerwca 2015 |
W dniu 6 czerwca b.r. Stowarzyszenie KOBIETY PODHALA zorganizowało warsztaty kulinarne, polegające na pokazie gotowania w parowarze zdrowej żywności. W menu znalazły się:
- Kurczak w sosie musztardowym z marchewką i brokułami przygotowany przez Prezeskę Józefę Kolbrecką
- Bułeczki drożdżowe w wykonaniu Wiceprezes Stowarzyszenia Janiny Pępkowskiej
W międzyczasie, kiedy potrawy gotowały się na parze, a ciasto drożdżowe rosło, Panie: Paulina Ruta Prezes Polskiego Stowarzyszenia Nordic Walking (zam. w Złotoryi) oraz Halina Olejniczak z Kościelisk, pokazały nam zalety tej dyscypliny sportowej i uczyły nas prawidłowego chodzenia z kijkami.
|
|
piątek, 10 czerwca 2016 |
Jesteś aktywnym seniorem w swojej miejscowości? Masz ciekawy pomysł na realizację akcji wolontariackiej, którą mógłbyś przeprowadzić ze znajomymi seniorami w Waszej miejscowości? Zbierz grupę i zgłoście się do konkursu “Działaj z nami-seniorami!”.
Regionalne Centrum Wolontariatu w Krakowie zaprasza osoby w wieku 60+ z terenu województwa małopolskiego do udziału w konkursie “Działaj z nami - seniorami!”, którego celem jest wyłonienie i pokazanie najlepszych pomysłów na akcje wolontariackie przeprowadzone przez seniorów. Zgłaszane projekty akcji wolontariackich powinny pokazywać aktywność społeczną seniorów i inspirować innych do działania. Tematyka projektów może być dowolna, dostosowana do potrzeb środowiska, wykorzystująca przy tym wiedzę i umiejętności grup seniorów. Rekrutacja do konkursu trwa do 30 czerwca br.
|
poniedziałek, 04 maja 2015 |
Próba tańca góralskiego dla dorosłych odbędzie się w najbliższy czwartek (7 maja) w Bibliotece - dla Pań o 19.30, dla Panów o 20.00. Zapraszamy!!! |
|
czwartek, 28 maja 2015 |
Spotkaliśmy się w Leszczynach u gaździny Heleny Stopki – wiceprezeski Stowarzyszenia Kobiety Podhala, żeby spróbować zdrowej, gotowanej na parze żywności, a potem zapalić tradycyjne ognie na Zielone Świątki. Ale zanim popróbowaliśmy potraw, przygotowanych przez Janinę Pepkowską – również Wiceprezeskę Kobiet Podhala oraz Mateusza Trebunię – „prywatnego kucharza pani Józi” – jak to sam określił, musieliśmy pilnie śledzić, jak takie potrawy się przygotowuje i gotuje na parze w parowarze, zakupionym z Projektu „Inkubator Inicjatyw”. Ściśle się trzymaliśmy przepisów BHP, dotyczących okoliczności w jakich się przygotowuje takie potrawy.
|
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 następna > ostatnia >>
|
Strona 239 z 262 |